Your channel is no longer eligible to monetise

Your channel is no longer eligible to monetise

Bila terima email dengan tajuk macam ni. Terus rasa nak pitam aku! Tak sangka aku kena ban dengan Youtube! Your channel is no longer eligible to monetise bermaksud channel aku dah tak boleh moneytise. Covid-19 dah buat aku runsing, email demonetise ni pun buat aku...

Awak tak perlu masuk kelas saya.

Teringat zaman-zaman belajar dulu di politeknik. Hari tu kita orang ada kelas autocad. Kelas tu lebih kurang 3 jam masa dia. Lecturer die sempoi. Aku suka cara dia mengajar. Tenang dan steady aje. Sejujurnya aku memang suka kelas dia. Tapi masalah aku adalah aku...

IMS problem on macOS Big Sur

Sakit hati tak? Memang sakit hati. Aku as a technical person ni pun sakit hati bila berlaku masalah macam ni. Ya, betul, benda ni di luar jangkauan kami as teknikal person.(Abaikan bahasa rojak yang aku guna). Tapi sampai satu tahap memang rasa tak lemau. Apabila...
Setup Raspberry Pi Without Monitor

Setup Raspberry Pi Without Monitor

How to setup raspberry pi without monitor? How do you know the raspberry pi IP? Relax, let me share with you how to do it. When we setup a Raspberry Pi for the first time. We need to enable some option inside the Raspberry Pi, like SSH, Static IP and etc. Logically...
Work From Home on PKP2.0 @ 12:49am – Day 3

Work From Home on PKP2.0 @ 12:49am – Day 3

Got special request from my sparing. He ask me to add some device ip on our monitoring system. Our working pattern is always like this. If we want to make any testing or anything else. We doing around this time. And test until it done. So far i’m okay and no...
Duit VS Ilmu.

Duit VS Ilmu.

Sesungguhnya ilmu itu sungguh berguna. Carilah ilmu selagi termampu. Kerana, suatu hari nanti pasti ilmu itu dapat membantu kamu di kala kamu kesusahan. Aku bercerita berdasarkan pengalaman. Pengalaman banyak mengajar aku erti sebuah kehidupan. Aku merupakan anak...
Youtube Copyright Claims

Youtube Copyright Claims

Hello Youtubers! Amacam? Pernah kene Youtube Copyright Claims tak? Sedih bukan? Penat-penat edit video, lepas tu render makan masa sebab pc tak power. last-last kena copyright claims, sadis woooooo. Ini adalah pengalaman aku sebagai seorang content creator junior. Ye...
Raspberry Pi : Script Orang Malas

Raspberry Pi : Script Orang Malas

Hari ni aku nak berkongsi sikit dengan korang semua tentang perangai aku yang malas tak bertempat. Ya, benar aku memang malas. Penyakit malas ni terbawa-bawa ke mana-mana aku pergi. Aku sendiri sukar nak kawal penyakit aku ni. Sebab bila datang je angin malas tu, aku...
Akhirnya, 1000 Subscriber!

Akhirnya, 1000 Subscriber!

Alhamdulillah, akhirnya aku sudah berjaya menyertai Youtube Partner Program. Sejujurnya aku memang tidak menjangkakan langsung perkara ini berlaku. Kenapa? Meh sini aku nak cerita. Dia punya cerita lebih kurang macam ni lah, aku kalau ikutkan kene dapatkan lebih...
Siput serang kebun aku!

Siput serang kebun aku!

Hari yang agak kurang pro aktif. Hampir seminggu kot aku tak jenguk tengok kebun aku. Sejak-sejak PKP ni, pergerakan agak terbatas. Cuaca pun tak berapa menentu. Kejap cerah. Kejap hujan. Kalau dah hujan, memang tak ke mana sangat lah aku. Hari ni bila berkesempatan...